Η Εξέλιξη των Διαδικτυακών Παιχνιδιών: Από το Web 2.0 στο Web 3.0 και την Εποχή του Blockchain

Metadudes DAO
5 min readOct 13, 2023

--

Τα παιχνίδια εξελίσσονται διαρκώς. Οι προγραμματιστές αναζητούν πάντα τρόπους για να δημιουργήσουν πιο καινοτόμες και διαδραστικές εμπειρίες παιχνιδιών, χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τεχνολογία. Όταν το διαδίκτυο βελτιώθηκε σε αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν σήμερα Web 2.0, το ίδιο συνέβη με τα παιχνίδια, αλλά με το blockchain και τα κρυπτονομίσματα να αποτελούν τους πραγματικούς “game-changers”. Ακολουθεί μια ματιά στο πώς η νέα τεχνολογία άλλαξε το τοπίο των παιχνιδιών σε τρεις γενιές του διαδικτύου — και τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Παιχνίδια Web 2.0 — Από πού ξεκινάει

Το Web 2.0 βελτίωσε σημαντικά το Web 1.0 εισάγοντας έναν βαθμό συνεργασίας και κοινωνικής διαδραστικότητας με μια νέα γενιά διαδικτυακών παιχνιδιών: Fortnight, Call of Duty, League of Legends και DOTA, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Σε αυτή τη γενιά παιχνιδιών οι παίκτες μπορούν να αποκτήσουν διάφορα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. όπλα, πανοπλίες, κατοικίδια και καλλυντικά) μέσω του παιχνιδιού και να τα ανταλλάξουν στο διαδίκτυο, συνήθως με τη βοήθεια περιορισμένων στο παιχνίδι, μη κρυπτογραφημένων νομισμάτων.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου κατέστη σαφές ότι η ίδια η δομή των παιχνιδιών Web 2.0 δημιουργούσε τα δικά της προβλήματα. Τα παιχνίδια τρέχουν σε κεντρικούς διακομιστές που ανήκουν σε μεγάλες εταιρίες πολυμέσων. Σε περίπτωση που αυτή η συγκεντρωτική διαδικασία αποτύχει — ας πούμε, μέσω απώλειας της άδειάς τους, καταστροφικής βλάβης του διακομιστή, επίθεσης DDOS — το ίδιο το παιχνίδι καταρρέει. Έχουμε δει πολυάριθμα παραδείγματα παιχνιδιών always-online, όπως το Overwatch 2 και το Diablo IV, που ήταν εκτός σύνδεσης για ώρες μετά από μια τέτοια επίθεση.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η κοινότητα των παικτών έχει πολύ μικρό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του παιχνιδιού που έχουν κερδίσει. Αν μια μέρα, οι προγραμματιστές του παιχνιδιού αποφασίσουν μια σημαντική αλλαγή στο gameplay που θα εξαλείψει την αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων -ή απλά κλείσει το παιχνίδι- το κοινό δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα γι’ αυτό. Το Club Penguin και το Webkinz έκλεισαν προς μεγάλη απογοήτευση των παικτών τους, οι οποίοι δημιουργούσαν χαρακτήρες και μάζευαν κατοικίδια για χρόνια.

Αν και μπορεί να φαίνεται ασφαλές και οικείο, τα παιχνίδια Web 2.0 αντιμετωπίζουν διάβρωση των παικτών και των ιδεών, καθιστώντας αναγκαία την εξέλιξη των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Web 2.5 — Γεφύρωση του χάσματος

Το Web 2.5 ξεκινά τη στροφή από το συγκεντρωτικό παιχνίδι προς την παροχή στους παίκτες μεγαλύτερου ελέγχου των δεδομένων τους και των περιουσιακών στοιχείων που αποκτούν στο παιχνίδι. Τώρα βλέπουμε την εισαγωγή της τεχνολογίας blockchain και των tokenized περιουσιακών στοιχείων σε παιχνίδια όπως το Illuvium και το Gods Unchained.

Ειδικότερα, τα NFTs (non-fungible tokens) έχουν αποδειχθεί απαραίτητα για τη μεταφορά ελέγχου στους χρήστες, παρέχοντας τη δυνατότητα να κατέχουν και να ανταλλάσσουν περιουσιακά στοιχεία εντός του παιχνιδιού όπως επιθυμούν. Αυτό έχει ανοίξει δρόμους για το play-to-earn (p2e), καθώς τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ανταλλάσσονται με κρυπτονομίσματα και το αντίστροφο. Για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, οι παίκτες έχουν γνωρίσει ένα νέο εργαλείο: τα crypto wallets, τα οποία σας επιτρέπουν να αποθηκεύετε, να παρακολουθείτε και να πραγματοποιείτε συναλλαγές με τα token και τα κρυπτονομίσματά σας.

Το Web 2.5 βλέπει μια πιο αποκεντρωμένη μορφή παιχνιδιού, αλλά είναι μόνο εν μέρει. Οι προγραμματιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας των περιουσιακών στοιχείων του παιχνιδιού, τις αξίες όλων των αντικειμένων, την αποτελεσματικότητα των όπλων, τη δομή της κοινότητας των παικτών τους και ούτω καθεξής. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα παιχνίδια Web 2.0 δεν έχουν αμβλυνθεί πλήρως — στην πραγματικότητα, κάποιοι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν, καθώς αρκετά μέρη του Web 2.0 εξακολουθούν να αποφεύγουν ενεργά και σκόπιμα τη στροφή προς το Web 3.0. Ως εκ τούτου, ακόμη και ένα επιτυχημένο παιχνίδι όπως το F1 Delta Time έκλεισε τελικά αφού δεν κατάφερε να ανανεώσει την άδειά του, σβήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τους κατόχους του NFT.

Web 3.0 — Το αποκεντρωμένο μέλλον

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι τα παιχνίδια Web 3.0 είναι απλώς Web 2.0 με NFTs. Στην πραγματικότητα, η τρίτη γενιά του διαδικτύου υπόσχεται πολλά περισσότερα. Το Web 3.0 στοχεύει να διευρύνει τα όρια για να προσφέρει στους παίκτες μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα και ελευθερία.

Πρώτον, τα αποκεντρωμένα παιχνίδια είναι ανεξάρτητα, χωρίς να απαιτούν υποδομή cloud ή ενιαίο διακομιστή. Αντίθετα, φιλοξενούνται σε ένα δίκτυο υπολογιστών ή κόμβων. Αυτοί οι κόμβοι επικυρώνουν και καταγράφουν τις συναλλαγές στην αλυσίδα μπλοκ (blockchain). Φανταστείτε το αντίθετο σενάριο όπου το Bitcoin εξαρτιόταν από κεντρικούς διακομιστές, θα είχε χακαριστεί στη λήθη.

Αυτή η κατανεμημένη δομή καθιστά δύσκολο να χακαριστεί ή να πέσει ολόκληρη η υπηρεσία ταυτόχρονα — αν ένα μέρος του δικτύου κόμβων αποτύχει, οι υπόλοιποι επιτρέπουν να συνεχίζει τη λειτουργία του παιχνιδιού. Έτσι, το Web 3.0 δημιουργεί μια διαφανή και πραγματικά “πάντα συνδεδεμένη” υπηρεσία για την ανταλλαγή δεδομένων ή τη διενέργεια διαφόρων συναλλαγών.

Φυσικά, υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις στο Web 3.0, μία από τις οποίες είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολο στη χρήση όσο το Web 2.0. Δεδομένου ότι αυτή η νέα γενιά παιχνιδιών είναι φτιαγμένη για παίκτες που είναι ήδη εξοικειωμένοι με τα κρύπτο και τα NFTs, η τεχνολογία που εμπλέκεται με το blockchain, τα πορτοφόλια, τα seed phrases και τα public και private keys μπορεί να αποτελέσει μια καμπύλη εκμάθησης για έναν τυπικό χρήστη που είναι περισσότερο εξοικειωμένος με τα παιχνίδια Web 2.0, γι’ αυτό και η μεταβατική φάση του Web 2.5 είναι τόσο κρίσιμη.

Ένα άλλο ζήτημα με τα παιχνίδια Web 3.0 είναι ότι τα blockchains δεν είναι κατάλληλα για δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, η αποθήκευση πληροφοριών σε ένα λογιστικό βιβλίο μπορεί να είναι δαπανηρή και δεν χρειάζεται να αποθηκεύεται κάθε τύπος δεδομένων. Η επεκτασιμότητα αποτελεί επίσης πρόβλημα. Όσο μεγαλώνει ένα blockchain, τόσο περισσότερους πόρους καταναλώνει και υπάρχουν όρια στον αριθμό των συναλλαγών που μπορούν να διεκπεραιωθούν ανά μπλοκ.

Αν και βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, βλέπουμε το Web 3.0 να αλλάζει ήδη το τοπίο των παιχνιδιών: τίτλοι όπως Axie Infinity, Decentraland, The Beacon και The Sandbox πρωτοστατούν, αλλά αρκετοί νέοι τίτλοι υπόσχονται ακόμα περισσότερες καινοτομίες.

Το επερχόμενο παιχνίδι Cryptopia, πρωτοπορεί με προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως ένα ενσωματωμένο πορτοφόλι για μια απρόσκοπτη εμπειρία παιχνιδιού και ένα καινοτόμο δίκτυο κόμβων P2P που καθοδηγείται από τους παίκτες για παιχνίδι σε πραγματικό χρόνο, ενώ παραμένει πλήρως αποκεντρωμένο. Διαχωρίζει έξυπνα τα δεδομένα: ζωτικής σημασίας, καταστατικές πληροφορίες (η κατάσταση του παιχνιδιού) αποθηκεύονται στo blockchain, ενώ τα δεδομένα πραγματικού χρόνου ρέουν μέσω του δικτύου P2P. Αυτό αλλάζει την κατάσταση για το παιχνίδι Web 3.0, προσφέροντας την αλληλεπίδραση που περιμένουν οι παίκτες. Ακόμα και οι προγραμματιστές χαίρονται: το ενσωματωμένο πορτοφόλι και ο κόμβος P2P θα είναι διαθέσιμα ως SDKs τόσο για το Unity όσο και για το Unreal!

Θα εξερευνήσουμε πλήρως αυτή την τεχνολογία καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των γενεών του web σε ένα άλλο άρθρο. Αρκεί να πούμε ότι η πορεία των διαδικτυακών παιχνιδιών παραμένει η ίδια: να καταργηθούν οι “μεσάζοντες” και να τεθεί ο έλεγχος εκεί που ανήκει — στους παίκτες.

Επιμέλεια: Bugatsinho.nft

--

--